Trofeet
Trofeet riistakantojen hoidon apuvälineinä
Metsästysmuistoja on käytetty riista-kantojen tutkimuksessa ja hoidossa. Asianmukaisesti kestävöityinä, mahdollisimman täydellisin eläin‑ ja saantitiedoin varustettuna niistä on hyötyä seurattaessa eläinkannan rakenteen ja kunnon kehitystä.
Trofeekokoelmat täydentävät tieteellisten museoiden usein rajallisia aineistoja. Ne koostuvat sitä paitsi eläimen osista, jotka voivat kestää tutkittavassa kunnossa vuosisatoja.
Näyttelyaineistojen avulla seurataan hoidettavien luonnonvaraisten riistakantojen tilaa. Parhaassa kunnossaan olevat yksilöt kuvastavat trofeillaan ympäristön kantokykyä. Suotuisissa olosuhteissa voi kehittyä runsaasti suuria trofeita. Eri mittojen tilastollinen vaihtelu voi myös antaa vihjeitä kannan perimässä tapahtuvasta kehityksestä, vaelluksista ja ihmisen aiheuttamista vaikutuksista.
Monissa maissa on tapana tuoda kaikki mitattavissa olevat trofeet pienimmästä suurimpaan joka vuosi yhteiseen katselmukseen. Niissä on voitu arvostella myös jättösarvia. Näin saadaan joka vuosi monipuolinen kuva kannanhoidollista suunnittelua varten.
Useista riistaeläinlajeista on vaikea saada muita keinoja käyttäen riittäviä lähtötietoja kannan tilan arviointia ja hoitosuunnitelmien laadintaa varten.
Trofeiden arvostelu ja näyttelyaineistojen tarkastelu antaa käytännön perusteet elävien riistaeläinten ruumiillisen kunnon, iän ja eläinyhteisön sisäisen järjestyksen arviointia varten.
Näitä tietoja tarvitaan jokaisena metsästyspäivänä, jolloin on päätettävä, mikä yksilö on kaadettava ja mikä jätettävä sukua jatkamaan. Ilman tästä tehtävästä suoriutumiseen tarvittavaa tietoa ja tahtoa nykyaikainen metsästäjä olisi pelkkä tappaja, joka aivan hyvin voitaisiin korvata teknisillä pyyntilaitteilla.