Villisian hampaatciclogo.jpg

Villisian ala- ja yläleuka on hyvä sahata poikki ennen keittämistä (kuva alla vasemmalla). Keittäminen on siten helpompaa ja onnistuu pienessäkin kattilassa. Sahaamisessa on syytä olla huolellinen. Hampaista on näkyvissä vain noin 1/3 osa, 2/3 osaa hampaasta on leukaluun sisällä. Tämä on syytä huomioida kalloa sahatessa ettei saahaa hampaita poikki. Hampaat irtoavat leukaluusta helpohkosti vain vetämällä noin tunnin keittämisen jälkeen. Hampaiden sisällä on hampaan ydin, joka kannattaa poistaa saman tien esimerkiksi rautalankakoukulla.

  V-sika_hampaat_1v-sika_2.jpg  

Villisian hampaita ei valkaista vetyperoksidilla kuten esimerkiksi kalloja. Vetyperoksidi haurastuttaa hammasta, vie kiilteen ja erototen värin joka huomioidaan arvostelussa. Mitä tummemmat torakkaiden kärjet, sen parempi.

Nykyään moni täyttää hampaiden sisuksen jollain massalla: epoksiliimalla, silikoonilla, jne. Näin menetellään, jotta hampaat eivät halkeaisi. Kyseisen kaltaisilla liimoilla ei pystytä estämään hampaan halkeamista, ainostaan se, etteivät haljenneet hampaan kappaleet tipu seinältä lattialle. Parhaimman ja pitkäikäisen lopputuloksen antaa parafiini. Parafinoinnin periaate on se, että hampaiden oma haihtuva kosteus ja rasva korvataan alkoholilla ja alkoholi sitten parafiinilla. Työ ei ole nopea ja helppo, mutta eikö trofeen eteen kannata nähdä vähän vaivaa?

Käytännössä vaihto-operaatio tapahtuu seuraavalla tavalla: Tehdään liuos jossa on 50 % isopropanolia ja 50 % vettä, ja annetaan hampaiden liota nesteessä noin viikko. Sitten hampaat vaihdetaan väkevämpään, 60 % isopropanoliliuokseen ja odotetaan pari - kolme päivää. Tätä jatketaan nostamalla alkoholipitoisuutta 10 % jokaisella vaihdolla, kunnes käytetään pelkkää 100 %:sta isopropanolia. Isopropanolia on saatavissa apteekista. Myös jotkin auton polttoaineen jäätymisenestoaineet ovat 100 %:sta isopropanolia. Mikäli neste on värillistä, ei sitä kannata käyttää, punaiset hampaat eivät ole trofeelle eduksi... Isopropanolia käytetään esimerkiksi painokoneiden painotelojen puhdistamiseen, joten painotaloista kannattaa kysyä pientä erää hyvään tarkoitukseen.

Edellä kerrotulla liuotuksella hampaiden alkuperäinen rasva on liuennut pois ja sen tilalla on alkoholia. Seuraava vaihe on laittaa hampaat parafiiniin. Tähän tarvitaan uuni, jonka lämpötila nostetaan + 65 °C asteeseen, jotta parafiini muuttuu juoksevaksi. Hampaat pidetään sulassa parafiinissä kaksi - kolme vuorokautta. Huomioitavaa parafiinissa on se, että hampaista saattaa tulla läpikuultavia liian pitkään uunissa pidettynä. Hampaat nostetaan sulasta parafiinista ja tökätään pystyyn esimerkiksi pahviin. Hammas täytetään vielä ripeästi ääriään myöten täyteen sulalla parfiinillä. Käsittelyn päätteeksi pyyhitään ylimääräinen parafiini pois, ja hampaat istutetaan kalloon tai alustaan. Parafiinia voi hankkia apteekista tai jopa sulattaa tuikkukynttilöistä. Sulattamisen voi tehdä vaikka kotiuunissa. Erinomaiseksi on myös osoittautunut metalliverstaiden hitsauspuikkojen säilytysuunit.

v-sika_3.jpg

Villisian hammastrofee kiinnitetään levylle perinteiseen ta­paan ympyränmuo­toiseen asentoon; alatorakkaat ulkokehälle ja ylätorakkaat sisäkehälle. Kiinnitys tehdään ruuvi-, tappi- tai lankakiinnityksellä. Kuitenkin siten, että hampaat voidaan irrottaa mittausta varten tavanomaisin työkaluin. Missään nimessä mitään tofeeta ei pidä liimata alustaan tahi taustalevyyn. Irroitettavuus on syytä huomioida, sillä muutoin hammastrofeeta ei voida arvostella.trofee-info_logo.jpg